Volvo FH vyzvalo na súboj jedno z najrýchlejších pretekárskych áut na svete – Koenigsegg One:1

8-tonové Volvo FH proti jednému z najrýchlejších pretekárskych áut na svete – Koenigsegg One:1. To je scenár nového videa spoločnosti Volvo s názvom Volvo Trucks vs Koenigsegg. Cieľom pretekov je podrobiť novú dvojspojkovú prevodovku I-Shift, inšpirovanú technológiou používanou v športových autách, rozhodujúcej skúške.

V novom videu Volvo Trucks vs Koenigsegg otestujeme jedinečnú dvojspojkovú prevodovku I-Shift od spoločnosti Volvo Trucks. Vo videu si vozidlo Volvo FH zmeria sily s Koenigsegg One:1 - prvým superautom na svete, ktorého výkon v konských silách sa rovná jeho hmotnosti v kilogramoch (1 360). Aby bol závod férový, Volvo FH malo menšiu výhodu - zatiaľ čo Koenigsegg musí absolvovať dve kolá, nákladné vozidlo musí prejsť len jedno. Výsledok je aj napriek tomu nepredvídateľný. Účelom závodu je podrobiť novú dvojspojkovú prevodovku I-Shift od spoločnosti Volvo rozhodujúcej skúške.

„Nová prevodovka I-Shift má dvojitú spojku, čo je na trhu ťažkých vozidiel celkom výnimočným javom. Podobná technológia sa už používa v športových autách. Práve preto to bola dokonalá výzva," uviedol Jeff Bird, tlačový hovorca spoločnosti Volvo Trucks.

Nákladné vozidlo Volvo FH vybavené dvojspojkovou prevodovkou I-Shift a športové autá majú vďaka plynulému preraďovaniu podobné jazdné vlastnosti. Na pretekárskej dráhe Knutstorp na juhu Švédska, ktorá je povestná svojím kopcovitým terénom a ťažkými zákrutami, sa dozvieme pravdu.

„Môže sa zdať, že ide o nezvyčajné prostredie pre ťažké nákladné vozidlo, ale v skutočnosti je dvojspojková prevodovka I-Shift práve vďaka dvojitej spojke najužitočnejšia v podmienkach, ktoré vyžadujú časté preraďovanie. Plynulé radenie prevodových stupňov náramne zlepšuje jazdné vlastnosti," zdôrazňuje Jeff Bird.

Za volantom Volvo FH sedí skúsená pretekárska hviezda Tiff Needell. Tiff, ktorý ešte nikdy nesúťažil v nákladnom vozidle, neprezradil výsledok pretekov, ale priznal, že ho ohromil výkon vozidla.

„Dvojspojková prevodovka I-Shift je absolútne úžasná. Najviac sa prejaví počas jazdy na svahoch, keď sa nákladné vozidlo namiesto spomalenia plynulo pohybuje bez toho, aby ste pocítili preraďovanie. Keď zabrzdíte, jemne a zľahka zaradí nižší prevodový stupeň. Je to jednoducho nákladné vozidlo so srdcom pretekára," dodáva Tiff Needell.

Nová dvojspojková prevodovka spoločnosti Volvo Trucks bola v Európe uvedená v júni tohto roku a je dostupná na všetkých trhoch, ktoré ponúkajú Volvo FH s motormi Euro 6 D13 s výkonmi 460, 500 a 540 koní.

Volvo Trucks vs Koenigsegg - pozrite si priebeh pretekov:

Volvo Trucks vs Koenigsegg - zo zákulisia:

Volvo Trucks vs Koenigsegg - sledujte zážitky Tiffa Needella počas natáčania:

FAKTY:

O dvojspojkovej prevodovke I-Shift

- Dvojspojková prevodovka I-Shift sa dá v podstate opísať ako dve paralelne spojené prevodovky. Keď je v jednej prevodovke zaradený jeden prevodový stupeň, v druhej už je pripravený nasledujúci. Počas preraďovania sa jedna spojka uvoľní a zároveň sa aktivuje druhá spojka. To umožňuje preraďovať bez prerušenia dodávky výkonu.
- Dvojspojková prevodovka I-Shift vychádza z pôvodného modelu I-Shift. Napriek mnohým jej novým súčastiam je nová prevodovka len o 12 cm dlhšia ako štandardná prevodovka I-Shift, čo je spôsobené novou dvojitou spojkou.
- V prípade potreby radí dvojspojková prevodovka I-Shift prevodové stupne bez akéhokoľvek prerušenia prenosu výkonu. Ak je počas jazdy optimálne preskočiť niekoľko prevodových stupňov, prevodovka preraďuje rovnako ako bežná jednotka I-Shift.
- Dvojspojková prevodovka I-Shift radí prevodové stupne bez prerušenia dodávky výkonu pri každom prevodovom stupni s výnimkou preradenia zo šiesteho na siedmy prevodový stupeň.
- Dvojspojková prevodovka I-Shift je k dispozícii v novom vozidle Volvo FH ako doplnok k prevodovke I-Shift a manuálnym prevodovkám.
- Dvojspojková prevodovka I-Shift bola v Európe uvedená v júni tohto roku a je dostupná na všetkých trhoch, ktoré ponúkajú Volvo FH s motormi Euro 6 D13 s výkonmi 460, 500 a 540 koní.

O pretekoch

Preteky sa konali na dráhe Knutstorp na juhu Švédska. Z nákladného vozidla pred pretekmi odstránili obmedzovač rýchlosti s limitom 90 km/h, čo zvyšuje jeho šance voči športovému autu. Aby bol natočený duel skutočne napínavý, Volvo FH musí prejsť jedno kolo, zatiaľ čo Koenigsegg One:1 musí absolvovať až dve. Video sa natáčalo na ohradenej dráhe v prítomnosti bezpečnostného personálu.

O nákladnom vozidle v pretekoch

Nákladné vozidlo, na ktorom sa jazdilo bez návesu, váži osem ton, má výkon 540 koní a je vybavené dvojspojkovou prevodovkou I-Shift. Z nákladného vozidla pred pretekmi odstránili obmedzovač rýchlosti s limitom 90 km/h. Nákladné vozidlo následne dosiahlo na dráhe rýchlosť takmer 130 km/h.

O Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 je prvé sériovo vyrábané športové superauto na svete s jednou konskou silou na kilogram hmotnosti. To znamená 1 360 koní pri 1 360 kg - kombinácia, ktorú predtým nedosiahol žiadny výrobca športových áut. Motor dosahuje krútiaci moment viac ako 1 000 Nm v rozmedzí otáčok 3 000 a 7 500 l/min. a vozidlo dokáže zrýchliť z 0 na 400 km/h za menej ako 20 sekúnd.

O Tiffovi Needellovi

Tiff Needell uvádza britskú televíznu reláciu zo sveta motorizmu s názvom Fifth Gear. Má za sebou dlhú kariéru pretekára, počas ktorej šoféroval asi všetky druhy vozidiel a absolvoval takmer všetky typy pretekov - od Formuly 1 až po 24 hodín Le Mans.

Pre viac informácií kontaktujte:
Mgr. Zuzana Masárová
Telefón: +421 2 32662404